woensdag 30 september 2009

Moral sense test (Morele waarden test)

Afgelopen zaterdag stond er een heel interessant verhaal in de NRC met de titel: "De intuitieve mensenmoraal".  De Amerikaan, Marc Hauser, onderzoekt al jaren ons gevoel voor goed en kwaad. Hij stelt dat het moralisme ons ingebakken zit. Het zijn niet onze ouders, schooljuffen of de pastoor die ons verteld heeft wat we verkeerd moeten vinden, maar de evolutie heeft ons uitgerust met een soort automatische 'morele oordelen generator'.  Eraan ontkomen is onmogelijk, want onze hersenen hebben interpretaties over goed en kwaad paraat voordat we ons dat bewust zijn. Wat we er mee doen is een andere kwestie.
Het is vergelijkbaar met taal. Als je geboren wordt kun je alle talen leren en Hauser denkt dat dat ook voor alle moralen geldt. Hij vraagt zich dan ook af of je tweemoralig kan opgroeien net zoals je tweetalig kunt zijn.
Hij heeft de zogenaamde Moralitytest ontworpen waarin je een groot aantal morele dilemma's moet beantwoorden (Nederlandse versie van de test). Alle vragen gaan erover of je ervoor kiest om 5 personen het leven te redden ten koste van 1 ander persoon.  Je oordeel kun je geven op een schaal die loopt van 'verboden' via 'toelaatbaar' naar 'verplicht'. Maar de manier waarop je die ene persoon doodt varieert waardoor je anders reageert. Je krijgt geen uitslag maar je helpt mee aan zijn onderzoek. Dit onderzoek laat zien dat de resultaten altijd hetzelfde zijn, ongeacht leeftijd, taal, opleiding of geloofsovertuiging wat Hauser steunt bij de gedachte dat we een aangeboren basispakket morele waarden hebben. In gelovige kringen is men niet blij met dit onderzoek omdat het ook laat zien dat atheisten dezelfde morele scores hebben als diepgelovigen. De test wordt uitgebreid naar andere talen zoals Chinees en Russisch en zelfs  een voor een indianenstam in het Amazonegebied. Als ook al die culturen hetzelfde morele instinct vertonen wordt zijn claim een stuk sterker.

Marc Hauser - Moral minds. How nature designed our universal sense of right and wrong.


dinsdag 29 september 2009

Afscheid van een trouwe vriend


Zeven en een half jaar lang hebben we elke dag dat ik naar mijn werk ging 2 tot 3 uur samen doorgebracht. We kennen elk hobbeltje op de A1 en de A30 waar we of stapvoets of in volle vaart reden. Mijn Toyota Corolla (1994) heeft me 315.000 km trouwe dienst bewezen, maar nu de totaal stand al 532.000 km was, de uitlaat steeds dieper bromde en er weer een APK aankwam heb ik hem (haar??) uiteindelijk verkocht. Maandagochtend kwamen 3 Marokkanen de auto kopen en na enig onderhandelen kreeg ik er toch nog steeds 1.000 euro voor. Niet te lang getreurd want ik moest direct daarna mijn nieuwe (nou ja 2e-hands) auto ophalen; een Peugot 307 break.

zondag 27 september 2009

Posbankloop - 27 september 2009 - Rustig aan?

Hoewel ik komende zaterdag de Zeeuwse kust marathon ga lopen, wilde ik toch de Posbankloop weer meemaken, omdat ik het vorig jaar gemist had. Ik zou heel rustig lopen en een tijd van 01:15 was een mooi doel.  Ik begon heel rustig en ontspannen te lopen maar merkte al snel dat ik de kilometers in 4:30 minuten liep. Dit tempo kon ik prima vasthouden zodat ik 22:20 minuten op de 5 km had. De Posbank op heel rustig gedaan, geen extra inspanningen geleverd, maar toch haalde ik veel mensen in.  Heuvel af daarna een zeer snelle kilometer in 4:10. Weer rustig de Muur op; toch nog de 327ste plaats van de 1750 deelnemers. De laatste 2 kilometers ook weer heel snel in lage 4 minuten per km, maar toch geen overmatige eindsprint ingezet.  Eindtijd 01:09:34 met een gemiddelde hartslag van 163 bpm. Als je de grafiek bekijkt zie je dat de hartslag ook zeer stabiel is zelfs heuvelop en bij verhoging van de snelheid. Bij de finish niet echt moe; geen hekwerk nodig om op uit te hijgen. Het was heel prettig om zo ontspannen te lopen en niet elke keer te denken dat je een goede tijd moet lopen.

Grafieken zijn touwens gemaakt op de website van Runningahead waar je de lijnen kunt smoothen wat wel nodig is als je de grafiek met GPS data van de snelheid bekijkt (de ruis om de lijn heen).  Zeer grote variatie in de meting van de Garmin, die wegvalt met deze smoothing.


vrijdag 25 september 2009

Lang leve Internet


Bij de training gisteravond kreeg ik mijn Garmin Forerunner 305 niet meer aan. Ook bleek weer thuis dat het apparaat niet oplaadde en dat Sporttracks het niet herkende. Paniek! Moet ik een nieuwe kopen? Hoe moet het nou bij de marathon volgende week. Maar na 5 minuten googelen had ik het antwoord al gevonden.


Druk tegelijkertijd de knoppen MODE en RESET (linker knop met LAP) in en hij gaat weer aan volgens een antwoord op een of ander forum. En inderdaad het werkt weer.

woensdag 23 september 2009

maandag 21 september 2009

Zoladz test


Een half jaar lang heb ik zonder hartslag monitor gelopen omdat mijn exemplaar niet meer werkte doordat de batterij verroest was en niet gemaakt kon worden. Ik heb het niet erg gemist, maar wilde voor de marathon toch wel weer eens weten hoe ik ervoor stond.
Op e-Bay een nieuw exemplaar besteld voor slechts Euro 35,- terwijl dat normaal in Nederland iets van 80 Euro kost. Had de nieuwe binnen een week in huis.

Dus direct een Zoladz test gedaan (klik hier voor meer informatie). Vijf keer vijf minuten lopen. Starten bij een hartslag van 50 slagen onder de max en dan elke keer 10 slagen hoger. Met de Garmin gemeten kun je dan makkelijk de slagen per minuut uitzetten tegen de snelheid. Dit moet een nette rechte lijn zijn en in de loop der tijd door training naar links verschuiven.
Mijn eerste meting in 2003 was een bochtige lijn. Bij de volgende metingen werd het mooi recht en meer naar links; dus minder hartslagen bij de zelfde snelheid. Ook sinds een jaar geleden loop ik iets effectiever alleen bij de hogere snelheden gaat het mis. Maar ik heb het niet helemaal goed uitgevoerd want je moet 1 of 2 minuten rusten tussen de perioden en dat heb ik bij de 3 laatste punten niet gedaan.

zondag 20 september 2009

Hellingspercentage van heuvels



Op de website www.mapmyrun.com wordt het hellingspercentage van de heuvels en bergen die je bedwongen hebt  in een grafiek getoond.  Als voorbeeld heb ik er direct mijn Jungfrau marathon registratie bijgehaald.
Maximum van 18% wat zelfs wandelend zeer zwaar is!

zaterdag 19 september 2009

Laatste RDL voor de marathon

Gisteren mijn laatste rustige lange duurloop gedaan in de voorbereiding op de Zeeland marathon. Slechts 15 dagen voordat de marathon gelopen wordt, maar dat bevalt mij prima.

Totaal 35 km afgelegd in 3 uur 20 minuten met een gemiddelde hartslag van 137 bpm (max 150 bpm). Mooie route links om Terlet heen en pas bij de Oude Arnhemse weg de A50 over (viaduct Ramenberg).  Dan terug door Loenermark en in rechte lijn terug naar Velp.  Kon mijn tempo van 5:40 per km aardig vast houden en kon blijven doorlopen.  In de marathon zal het iets harder moeten om een PR te kunnen lopen.


donderdag 17 september 2009

Mooie foto's serie


Zandwoestijn in Libië

woensdag 16 september 2009

Dat waren veel kilometers afgelopen week

Afgelopen week iets meer dan 90 km gelopen (zie grafiek). Daarmee komt mijn totaal voor dit jaar al op 2277 km.  Deze week nog iets meer en dan rusten.

maandag 14 september 2009

Bridge to Bridge 10 Engelse mijl

Na deze week al 74 km gelopen te hebben ter voorbereiding van de marathon, heb ik de Bridge to Bridge (http://www.bridgetobridge.nl/) toch zeer snel kunnen lopen. René kwam me al snel achterop lopen en we hebben gezamenlijk tot aan de finish gelopen in 01:11:37. Ik kon heel goed m'n tempo vasthouden en we hielden elkaar scherp door steeds weer voor elkaar te gaan lopen.