In het wetenschappelijk tijdschrift Nature is het biomechanishe onderzoek van Liebermann verschenen naar het verschil tussen blootvoets voorvoet landen en het landen op de hiel met schoenen aan. Dit onderzoek is gedaan ter interpetatie van de menselijke evolutie. Voor een pdf van dit onderzoek klik hier. Het is een ingewikkeld verhaal met vele integraal formules, maar in een commentaar van een expert op dit artikel wordt het op een wat begrijpelijker taal beschreven.
Nog mooier is het interview met Liebermann (The barefoot professor) op YouTube waarin het allemaal zeer goed wordt uitgelegd. Vele anderen hebben al in hun blog over geschreven maar dit is de originele bron. Maar in deze blogs wordt teveel schuld bij de schoen gelegd. Het is vooral het verschil tussen voorvoet landing en hiel landing; de krachten die inspelen op de gewrichten zijn even groot bij een hiel landing met schoenen als zonder schoenen en 3 keer hoger dan bij voorvoet landing blootsvoets (zie grafiek: RFS=rear-foot strike; FFS=fore-foot strike; shod=geschoeid; impact force als veelvoud van lichaamsgewicht).
Zie je ons al lopen met blote voeten en zwarte steunkousen op de besneeuwde bospaden??
On the cover, the feet of Kenyan adolescents who have never worn shoes and run up to 20 km a day. Their feet are healthy and strong - and until recently, everyone’s feet looked like this.
Bron: Foot strike patterns and collision forces in habitually barefoot versus shod runners Liebermann D.E. et al. Nature 463, 531-535 (2010).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten