dinsdag 9 juli 2013

Lange duurloop langs de Wiese

Vanavond niet naar training gegaan want ik zou niet echt mee kunnen doen. Het was heerlijk weer dus zelf op stap. Ik wilde weinig heuvels dus direct naar de rivier de Wiese en die heel lang gevolgd. In de verte hoorde ik onweer en er stak een windje op. Voor me was een heel donkere lucht en er viel lichte motregen. Heerlijk loopweer. Na een langzaam begin kreeg ik een lekker tempo.  Geen idee hoe hard want mijn Garmin was niet opgeladen omdat ik het oplaadapparaatje in Velp had laten liggen. Op een gegeven moment de rivier verlaten en meer het binnenland in. Mooi door korenvelden over heuvels. Die heuvels kwam ik erg makkelijk op; zelfs de hele lange. Gelukkig had ik mijn telefoon bij me zodat ik Google maps kon raadplegen anders had ik de weg terug niet gevonden. Toen ik weer in bekend gebied was begon het onweer toe te
nemen en was ook de bliksem te zien; op gegeven moment was de donder slechts 2 seconden na de lichtflits. Het was dus dichtbij. Ook begon het vreselijk hard te regenen. Nog even doorzetten en ik was thuis na maar liefst 3.5 uur. Ouderwets met de hand de afstand opgemeten: 34.8 km. Weer heerlijk gelopen.

maandag 8 juli 2013

Misschien hoogteziekte

Omdat ik me zo beroerd voelde bij de marathon zaterdag ben ik eens info gaan zoeken over hoogteziekte.
Dit kan al beginnen bij 2000 meter en de ene persoon is daar gevoeliger voor dan andere.
Deze punten deden me vermoeden dat ik daar waarschijnlijk last van heb gehad. Zondag kon ik ook al weer goed wandelen en had eigenlijk geen spierpijn. Het waren dus niet overbelaste benen waardoor ik haast niet verder kon maar misschien zuurstofgebrek. Mijn hemoglobinegehalte is ook aan de lage kant zo bleek uit een recente meting.



Wat gebeurt er met het lichaam op grote hoogte?

Het lichaam ondergaat twee fases op grote hoogte. Eerst is er de acute fase waarbij men onmiddellijk sneller begint te ademen en de hartslag stijgt. Dit is het beschermingsmechanisme van het lichaam om zuurstoftekort in de weefsels tegen te gaan.

Wie kan er te maken krijgen met hoogteziekte?

Er is geen bepaalde risicogroep. Sommige mensen krijgen het, anderen niet. Leeftijd, geslacht of conditie heeft geen invloed, enkel de individuele aanpassingscapaciteit is van belang. Al heeft iemand die reeds eerder hoogteziek geweest is een grotere kans dit weer te worden, net als mensen met obesitas  (aangezien zij sowieso meer problemen hebben met ademhalen) en goed getrainde, sportieve, jonge mensen (omdat zij sneller boven zijn en hun lichaam nog minder tijd krijgt om te acclimatiseren).
(Uit http://www.ingelicht.be/hoogteziekte)

Ik ben dus de goed getrainde sportieve (OK niet jong) persoon die sneller boven is waardoor het lichaam geen tijd kreeg om te acclimatiseren. Voortaan maar cocabladeren kauwen dat helpt de indianen op de Zuid-Amerikaanse hoogtes ook. En een paar nachten op hoogte slapen voordat de wedstrijd begint.
Hieronder nog eens het hoogteprofiel waar je ziet dat we al na 28 km boven de 2000 meter kwamen. De laatste 3 km dus 360 m omhoog of te wel 12% stijging!

zondag 7 juli 2013

Zermatt (niet-ultra)marathon (42.2 km) was zeer zwaar

Vrijdag vroeg op pad naar het zuiden van Zwitserland. Eerst nog op bezoek bij mijn 90-jarige oom en tante die in Sierre wonen. Dan door naar het gehucht Randa waar ze wel een fraaie camping hebben waar ik me installeer. Later op de dag naar het luxe skidorp Zermatt waar je alleen met de trein kunt komen. Het is heel druk daar met vakantiegangers waarvan bijna de helft Japanners. In een tent daar is de pastaparty en met een biertje erbij smaakt het goed.
Zaterdagochtend met de trein naar Sankt Niklaus (1116 m hoog) waar de start van de Zermatt marathon en ultramarathon is. De zon schijnt volop aan een strakblauwe hemel en ze waarschuwen al dat het heet gaat worden dus genoeg drinken. Ik heb zelf in mijn waterzak 1.5 liter water met ORS (zouten) en in mijn drinkfles NUUN (o.a. magnesium, kalium, calcium) dus daar zal het me niet aan ontbreken. Om 8:40 is de start en al na 100 meter gaat de weg omhoog. Niet steil maar genoeg om aan te moeten zetten en wel voor een lang stuk. Gelukkig ook weer vlakke stukken zodat je in een ritme kunt komen. Het parcours voert langs een wildstromende rivier, door kleine dorpjes waar veel mensen ons staan aan te moedigen met 'Hop, hop, hop', en later in het bos op de bergwand over smalle trailpaadjes die moeilijk begaanbaar zijn. Bij 8 km zie ik al de eerste loper gaan wandelen bij heuvelop. Maar nog geen kilometer later doe ik dat zelf ook bij een heel lange beklimming. Ik wandel niet echt veel langzamer dan de mensen die blijven hardlopen. In Zermatt is het halve marathon punt en 500 hoogtemeters en dat heb ik in 2:08 uur gelopen wat wel aangeeft hoe zwaar het is. We lopen door de zeer drukke hoofdstraat en nog een lange lus door het dorp. Dan bij 24 km begint een pad door het bos omhoog.

Zes kilometer lange wandeling omhoog met Matterhorn op achtergrond
De meeste lopers wandelen nu verder op een paar volhouders na. In het begin loop ik nog aardig tempo maar dat zakt steeds verder in en ik wordt door veel mensen ingehaald. Eindelijk bij 30 km wordt het weer vlak, maar dan is het heel moeilijk om weer hard te lopen. De bovenbenen hebben toch een flinke knauw gekregen en doen pijn. Kan elke keer maar korte stukjes hardlopen en moet dan weer wandelen. Later gaat het ook weer naar beneden en dat gaat beter. Ik besluit dan eigenlijk al dat ik niet de ultra ga lopen; dat is nog eens 3.5 km met een hoogteverschil van 500 meter. Dat ga ik niet redden. We zijn nu al op 2000 m hoogte en overal om ons heen zijn hoge bergen te zien en vooral natuurlijk de zeer mooie Matterhorn. Op 39 km gaat het pad weer naar boven en nu wat steiler dan eerst. Wandelen dus, behalve als we de officiƫle fotograaf zie dan rennen we allemaal even. Zelfs als ik stapje voor stapje ga gaat mijn hartslag erg omhoog. Dan stop ik even om het wat te laten zakken en dat moet het laatste stuk erg vaak. Uiteindelijk kom ik bij de splitsing voor ultra of marathon op 200 meter voor de marathonfinish. Ik weet het zeker en kan dan nog hardlopend het laatste stukje naar de Ziel op de Riffelberg (2885 m hoog) rennen.

De finish op de top tussen de sneeuwvelden.
Ik kom binnen in 6:05:17 en dat valt me eigenlijk nog wel mee. Van de 47 mannen van 55 tot 60 jaar was ik 25e, dus mooi in het midden geƫindigd. Het was een loodzware marathon maar wel een prachtig parcours met in totaal 1940 hoogtemeters en ook nog naar 440 m naar beneden.
Afstand: 42.195 km; Tijd: 6:05:17; Tempo: 8:39 min/km ; Snelheid: 6.9 km/uur; Hoogtemeters: +1940; -440 m 

Vandaag voelde ik me weer prima en ben met de tandradbaan omhoog naar Gornergrut gegaan waar ik eigenlijk had moeten eindigen als ik de ultra had gedaan. Op dat punt kun je volgens de toeristenfolder 29 bergen om je heen zien die hoger zijn dan 4000 meter. Ook hier grote groepen Japanners met een gids met vlag. Daar een mooie bijna 4 uur durende wandeling gemaakt, over de rotsen geklauterd,  over een gletsjer gelopen en door de sneeuw. Echt een schitterende omgeving.
Gletsjer met veel spleten


donderdag 4 juli 2013

Zermatt ultramarathon (45.6 km)

Zaterdag ga ik de Zermatt ultramarathon (45.6 km) lopen in het zuiden van Zwitserland. Morgen er al heen want het begint vroeg. Dit fraaie plaatje vond ik op de website. In de eerste helft gaat het maar 500 m omhoog, maar daarna moeten we nog 1500 m klimmen en heel steil vanaf 39 km. Stokken zijn niet toegestaan. Als je boven bent heb je een prachtig uitzicht op de Matterhorn.