woensdag 17 februari 2010

Vetverbranding stimuleren ?

Ik vroeg me af of er een manier bestond om je vetverbranding te stimuleren. Dat zou voordelen kunnen hebben bij het lopen van marathons. Na enig zoeken op internet vond ik een website 'Gezond sporten. Een initiatief van de Vlaamse overheid' met als een van de bladzijden 'Stimuleren van de vetverbranding met voeding: is het mogelijk?'  Het antwoord is NEE.
De auteur zegt het volgende:
Tijdens inspanningen van méér dan twee uur leveren vetten over het algemeen de meeste energie. Tijdens extreem lange inspanningen (bv. 1/1 triathlon) kunnen vetten zelfs meer dan 90% van de energie leveren.
De getraindheid van de atleet speelt daarbij een invloed. Naarmate men beter getraind is, kan men beter vetten verbranden bij een bepaalde intensiteit of snelheid. Dat betekent dat men bij die snelheid minder koolhydraten verbruikt en daardoor de inspanning ook langer kan volhouden (vetten hebben een minimum aan koolhydraten nodig voor hun verbranding).
De capaciteit om vetten te verbranden is daarom een belangrijke maat voor het prestatievermogen.
Men is daarom al jaren op zoek naar methodes om de vetverbranding te stimuleren zodat de koolhydraten gespaard blijven en vermoeidheid uitgesteld wordt. De meest bekende methode is training. Door (lange) duurtraining kan een atleet meer vetten verbranden bij eenzelfde snelheid of intensiteit. De inspanning kan daardoor ook langer worden volgehouden.
Ook door verschillende voedingsstrategieën en supplementen is geprobeerd om de vetverbranding te stimuleren en het koolhydraatgebruik te reduceren.
 
Dan worden een flink aantal manieren opgenoemd zoals: het vette ontbijt, vetinname tijdens de inspanning, vasten, langdurig vetrijk dieet, carnitine etc. Geconcludeerd wordt dat geen van deze methodes het beoogde effect heeft en eigenlijk alleen maar gastro-intestinale problemen (maag- en darmklachten) kan opleveren. Alle claims van vetverbrandingsproducten en -methodes hebben geen enkele wetenschappelijke ondersteuning.
Alleen lange duurtrainingen hebben effect.
 
De rest van de website is trouwens zeer goed met info over trainingen, voeding, blessures hoewel meer gericht op wielrenners. Het is tenslotte Belgisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten