zaterdag 12 februari 2011

Hardlopers van vroeger liepen helemaal niet zo hard.

Van uw trouwe wetenschapscorrespondent

In de wetenschaps bijlage van de NRC stond vandaag een artikel van Michiel van Nieuwstadt met de titel: "De vroege voet". Het verhaal begint als volgt: "De mens is gemaakt om te rennen. Als slappelingen op de savanne hadden onze verre voorouders een ding voor op concurrerende groepsjagers of aaseters: We konden eindeloos blijven hardlopen in de brandende zon, mede dankzij een hyperefficient afkoelingsmechanisme waarbij het zweet ons langs bet lichaam gutste. Zo waren we aas etende concurrenten als hyena's of wilde honden midden op de dag te snel af, of achtervolgden we prooidieren totdat ze er letterlijk dood bij neer vielen. Zo luidt in het kort de wetenschappelijke duurloophypothese in de menselijke evolutietheorie.
Maar op deze hypothese is de laatste tijd veel kritiek. Bij aapmensen die drie miljoen jaar geleden leefden kwam ook de verende voetboog met het extra botje (zie plaatje) voor waarmee hard gelopen kon worden.  Die hadden dat vlees niet nodig voor hun snelgroeiende hersenen. De verende voetboog is ook geschikt om te wandelen. En als je efficient kunt wandelen dan is dat waarschijnlijk voor een jager of spoorzoeker ook al heel nuttig. Bovendien om lang hard te lopen 'in de brandende zon' moet je veel water drinken en waar haal je dat op de savanne vandaan. Daarnaast hadden de vroege mensen nog steeds lange armen en schoudergewrichten geschikt voor het slingeren en dat is niet handig bij het hardlopen. Waarschijnlijk is dat er in grote groepen gejaagd werd waar iedereen van de gemeenschap aan mee deed en de prooi omsingeld werd. Ze hoefden niet uren lang hard te lopen alleen zo nu en dan om de prooi de weg af te snijden.


Nog een leuk zinnetje uit het verhaal dat mij wel aanspreekt: "Dat mensen tot op hoge leeftijd relatief sterke duurlopers blijven zou ook te verklaren zijn uit het feit dat onze voorouders tot op hoge leeftijd mee moesten doen in zo'n gemeenschappelijke jaaggroep."  Dan snap je waar ik het van heb!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten