maandag 30 juli 2012

Zomermeerdaagse - Dag 1 (46 km) en dag 2 (46 km)

Dag 1
Zaterdag zijn Edwin en ik naar Boxmeer gereden waar we bij de woning van Willem Mütze zouden verzamelen voor de start van de Zomermeerdaagse. Dit is één van de vele mooie ultralopen die Willem organiseert en op zijn website, de Funrunner, heeft staan. De Zomermeerdaagse duurt 9 dagen en elke dag is er een parcours van 45 km. Edwin en ik wilden dag 1 en 2 meelopen en volgende week met dag 9.


Start naast het huis van Willem
 Om 9 uur was de start naast het huis met een man/vrouw of 25 en we gingen al gauw een park in waar ik direct tot over m'n knieen in een beek stapte die verscholen lag onder heel veel planten. Maar dat was niet erg want de plassen konden al snel niet meer ontweken worden en met veel plezier en gespetter gingen we daar dwars doorheen. De route hadden we vooraf bij Willem thuis nog in onze Garmins kunnen laden, maar we hadden het niet echt nodig want we liepen op met Jan Nabuurs die de route goed kende. In het begin wel wat te hard. Later gingen we wat langzamer lopen door een mooi landschap van akkers met lelies, aardappelen en nog zo wat. Soms gingen we over dijken met kniehoog, nat gras en een zeer oneffen ondergrong waar het heel moeilijk lopen was, maar ook verassend veel smalle paadjes door het bos; al met een heel afwisselend landschap. Om de 10 km was er een verversingspost verzorgd door Willem's vrouw Annemarie en nog een aantal vrijwilligers. Alles wat je wilde was aanwezig van komkommer tot gele vla en wafels met chocolade en als je een boterham met jam wilde dan werd dat gesmeerd. We bleven dus elke keer lang bij de post hangen om ons vol te laden en dan was het moeilijk weer op tempo te komen.

Veel plassen om te ontwijken
We liepen met een groepje van 8 man vooruit en dat waren allemaal ultralopers dus we kregen heel veel informatie. Net als vorige week bij de Null lauf was ook hier een uitkijktoren die we opgingen. Even 200 treden in tempo omhoog en van het uitzicht genieten. Het lopen ging prima; pas na 35 km begon ik de benen wat te voelen en de laatste kilometers was het nog echt even doorbijten. De laatse 10 km was Jan met nog een andere loper er vandoor gegaan en moesten we op onze Garmin vertrouwen. Dat ging een paar keer mis dus uiteindelijk hadden we 46 km afgelegd in 5:30. Daarna was het goed herstellen in de tuin met een biertje en nog meer eten.

Dag 2
Zondag was ook René weer van de partij. We liepen nu met 15 man/vrouw eerst door het dorp Sambeek en toen door het prachtige Maasheggen landschap. We gingen over een pad tussen de heggen in en dat was heel bijzonder. Daarna een pad langs de Maas en na 12.5 km was er de verversingspost bij de opstap naar de pont bij Bergen.


Verversingspost bij veerpont over de Maas
 We liepen nu met z'n vieren vooruit, Jan en het Arnhemse trio op een tempo van 11 km/uur. Al gauw kwamen we in de Maasduinen waar we de eerste kilometer door het rulle zand moesten ploegen. Na nog een aantal kilometers krgen we wat rust want we moesten een plas over met een trekschuit. Die meost eerst van de overkant gehaald worden met een groot wile en op de boot moest er aan een stalen kabel getrokken worden om aan de overkant te komen. Ik maakte foto's en liet de anderen het werk doen. Bij 25 km begon het toch wel wat moeizamer te gaan en kreeg ik pijn in de onderbenen en in de billen, maar kon wel het tempo van net iets onder de 10 km/uur vasthouden. Bij 30 km gingen Jan en René ervandoor. Of gingen wij opeens veel langzamer? Samen met Edwin dus verder en soms echt spoorzoeken om het juiste pad te vinden.


De anderen aan het werk in de trekschuit
 Bij Afferden was er weer een pont over de Maas, maar ook weer de goed bevoorraadde post. Pas na 10 minuten gingen we weer op pad en met de pont over. Daar moesten we over een dijk door het hoge gras inclusief brandnetels en braamstruiken dus we kwamen onder de bulten en schrammen te zitten. Met nog iets van 6 km naar de finish liepen we in een dribbelpas, maar we verzaakten niet. Later langs nog een pad langs een korenveld vol met hindernissen. De route was uiteindelijk een paar honderd meter langer dan gisteren en we deden er ook een minuut langer over maar we kwamen weer zonder problemen binnen. Het zit wel goed met onze conditie. René en Jan waren al een half uur binnen, de bikkels. Daarna smaakte het bier en het eten weer goed.
Alle foto's die ik gemaakt heb zijn te zien op Picasaweb.

Lastig pad langs het korenveld

Samen met  de trainingen op maandag (23 km), woensdag (21 km) en  donderdag (23 km) komt mijn totaal op 160 km deze week. In ons trainingschema voor de TAR zat een periode van 7 dagen met 35 km training per dag. Edwin gaat dit volgende week doen, maar ik ga dat om organisatorische redenen deze week al doen waar bij de lopen van gister en eergister meetel. Dus vanavond eerst mijn HRR training en dan nog volamken tot 30 a 35 km.







1 opmerking:

  1. Ha Frans, leuk om te lezen! En mooie foto's ook (nou ja: sommige zijn erg mooi, andere vooral grappig...). Ik vond het een heerlijk dagje, die eerste, en neem m'n pet af voor alle lopers die zoiets meer dagen achter elkaar doen (acht bijvoorbeeld, en dan misschien zelfs met nog 'een paar' hoogtemeters erbij...). Succes met deze zware loopweek verder, en ook alvast met het afronden in Den Haag (?) en het begin in Basel. En, nou ja, ook nogmaals en alvast met die verduvelde TAR.
    Groet, Jacolien

    BeantwoordenVerwijderen