dinsdag 19 februari 2013

Chienbäse in Liestal en Basler Fasnacht

Antoinette was dit weekend in Basel en zondag zijn we naar Lauterbrunnen gereden in de grote vallei bij de Jungfrau. Met de kabelbaan omhoog naar 1600 meter en teruggewandeld over een goed begaanbaar maar besneeuwd pad. Prachtige omgeving met hoge bergen en bevroren watervallen.

Man met brandende 'bezem'
Op de terugweg gestopt in het plaatsje Liestal, gelegen in het kanton Basel-Landschaft. Met Carnaval is daar elk jaar de Chienbäse, een optocht door het dorp van een paar honderd mannen en vrouwen die brandende bezems (bäse) op hun schouders dragen. Maar ook worden er karren voortgetrokken met wel een ton hout waarbij de vlammen tot wel 10 meter hoog rijken. De vonkenregens dalen op je neer en het is zo heet dat je het gezicht moet bedekken. Dat allemaal door nauwe straatjes en met vele duizenden toeschouwers. Op de route is ook een poort waar ze onderdoor gaan, maar die wordt dan eerst goed natgespoten door de brandweer. En dat allemaal om aan het eind van de winter de boze geesten te verdrijven


Kar met grote vuurstapel wordt getrokken
Maandagochtend moesten we heel vroeg op. Om 03:15 persten we ons in een bus vol met mensen die naar de Fasnacht in Basel gingen. Velen verkleed en met hun masker op schoot. We gingen naar de Marktplatz, het centrale plein in Basel en konden nog in rij 4 of 5 aansluiten. Het was ontzettend druk. Om 4 uur 's ochtends gaan alle lichten uit en komen uit de zijstraatjes kleine en grote groepen verklede mensen die op trommels slaan en op piccolo's fluiten, de zogenaamde Morgenstreich. Ze hebben allemaal een groot masker op met daarop een lampion met het logo van hun groep. Elke groep (clique geheten) trekt ook nog een kar waarop een soort grote lampion met een fraaie tekening en een leuze of politieke tekst.  De optocht duurde een half uur en daarna lopen we nog wat door de stad. Overal kom je nu de kleine muziekgroepjes tegen. Om 6 uur zijn we weer thuis en we kruipen in bed. Ik heb een vrije dag dus we kunnen nog lekker uitslapen. Maar de Fasnacht gaat nog 3 dagen door. Vanmiddag na het werk ging  ik nog even in de stad kijken en het zag er heel gezellig uit. Weer een optocht maar nu ook met andere muziekinstrumenten zoals trompetten en hoorns. Op straat lag een dikke laag confetti en buiten stonden overal tafels waar gegeten en gedronken werd. Alleen in Basel wordt het carnaval op deze manier gevierd. Leuk dus om dat eens mee te maken.
De trommelaars

Piccolo spelers

Groep met lampen op het hoofd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten